Mąka bezglutenowa 6233bWraz z niedawnym wzrostem w branży żywności bezglutenowej nastąpiła zmiana w tym, o czym ludzie myślą, gdy słyszą termin „bezglutenowy”. W dzisiejszych czasach żywność bezglutenowa oznacza nie tylko, że jest wolna od glutenu - białka występującego w pszenicy, jęczmieniu i żyto. W rzeczywistości istnieją również produkty, które są oznaczone jako „bezglutenowe”, ale nadal zawierają wyższy poziom glutenu, niż osoby z celiakią musiałyby unikać. Obecna zmiana zmierza w kierunku szerszej definicji bezglutenowej, która obejmuje składniki takie jak owies i sos sojowy ze względu na brak ryzyka zakażenia krzyżowego.

Bez glutenu na święta?

Okres świąteczny to idealny czas na delektowanie się pysznym świątecznym jedzeniem. Oto kilka trendów w jedzeniu bezglutenowym, które są idealne na okres świąteczny!

  • Wegańskie ciasto owocowe. To wegańskie ciasto owocowe nie jest zwykłym ciastem wegańskim, to przepyszne, wilgotne, bezglutenowe ciasto, które ma odpowiednią ilość słodyczy z odrobiną cynamonu. Można go zrobić, pomijając jajka i masło z tradycyjnych przepisów na rzecz wegańskiej alternatywy.
  • Czekoladki bezglutenowe. Bezglutenowa czekolada może być trudna do znalezienia poza lokalnym sklepem spożywczym, ale te dwie marki zapewniają, że są one dostępne i łatwe do znalezienia!

Zarówno Ghirardelli, jak i Endangered Species Chocolate oferują pięknie zaprojektowane tabliczki czekolady, które w tym roku idealnie nadają się do każdego koszyka prezentowego lub nadziewarki do skarpet!

Dlaczego rośnie popularność wegańskiej żywności bezglutenowej

Wiele osób przechodzi na dietę wegańską, aby zmniejszyć swój ślad węglowy i zmniejszyć ryzyko dla zdrowia. Weganizm jest obecnie najszybciej rozwijającym się trendem stylu życia i obejmuje ludzi, którzy chcą żyć bezglutenowym stylem życia. Liczba osób z celiakią lub alergią na pszenicę wzrosła i wiele z tych osób znalazło alternatywną dietę, która jest niskowęglowodanowa i wysokobiałkowa. Ponieważ coraz więcej osób szuka alternatyw na bazie roślin, umożliwiło to firmom tworzenie większej liczby opcji na rynku.

Diety bezglutenowe cieszą się coraz większą popularnością z wielu powodów. Gluten jest białkiem powodującym stany zapalne, występującym w pszenicy, jęczmieniu i żyto, które może wywołać reakcję u osób, które są na niego wrażliwe. Ten nowy trend przyniósł ze sobą mnóstwo opcji bezglutenowych, które nie skąpią smaku ani przyjemności.